Det kan virke som en lang og strevsom prosess å søke om, og få innvilget et forbrukslån, men det tar ikke så lang tid som du kanskje tror, ikke er det vanskelig heller. Alt du behøver å gjøre er å sørge for at du er innenfor vilkårene som banken krever, og fylle ut søknaden din etter beste evne. Tenk litt gjennom hvor stort lånebeløp du ønsker. Her bør du ta et utgangspunkt i hvor stort forbrukslån du kan søke om, og ikke minst, hvor stort lån du kan klare å betjene.
Forbrukslån
Et forbrukslån kan være greit å ha i bakhånd hvis du plutselig får uforutsette regninger, må pusse opp, eller ønsker deg en helt spesiell ferie. Et forbrukslån er et lån som du kan få gjennom en tilbyder, hvor det ikke er krav til sikkerhet. Med et forbrukslån kan du stort sett bruke pengene du låner til akkurat det du vil.
Minimumskrav
Alle bankene opererer med minimumskrav til deg som lånesøker. Det varierer veldig hvilke krav de forskjellige lånetilbyderne opererer med. Minimumskravene er det laveste utgangspunktet banken har for i det hele tatt å vurdere søknaden din. Husk at søknaden du sender inn behandles elektronisk i første omgang. Tilfredsstiller du ikke minimumskravene, vil søknaden din bli avvist. Et viktig minimumskrav er at de fleste lånetilbydere har som krav at du må ha vært fast bosatt i Norge minimum de 3 siste årene.
Alder for forbrukslån
For å få et godkjent forbrukslån må du være over 18 år, og myndig. Aldersgrensen er svært varierende fra tilbyder til tilbyder. De fleste banker har 20 år som laveste aldersgrense. Noen banker tilbyr likevel forbrukslån til de som er 18 år. Velg den banken som godkjenner forbrukslån til din aldersgruppe.
Inntekt
Alle banker krever at du har fast inntekt for å kunne gi deg et tilbud på forbrukslån. Flere banker krever at du har har minimum 3 år med inntektsgivende arbeid å vise til. Du må også regne med å svare på hva slags arbeidsforhold du har, slik som om du er fast ansatt. Du må oppgi din din bruttoårslønn ( lønn før det er trukket skatt), slik at banken kan se hvor stor lånetyngde du tåler. Husk å oppgi om du har noen ekstra inntekter som f.eks. leieinntekter. Barnebidrag som du mottar for barnet ditt, eller barna, blir faktisk også regnet med som ekstra inntekt.
Kredittsjekk ved forbrukslån
Alle som søker forbrukslån vil gå igjennom en kredittvurdering, eller en såkalt kredittsjekk. Da vil det komme frem informasjon om du er betalingsdyktig, og hvilken risiko det vil innebære for banken å låne ut penger til nettopp deg. Skal du søke om forbrukslån sammen med en medlåntaker må du være klar over at han eller hun også vil bli kreditsjekket.
Økonomiske heftelser
Før du får innvilget et forbrukslån vil det også bli lagt vekt på hvilke økonomiske heftelser du har fra før. Har du vært uheldig og fått betalingsanmerkninger eller inkassokrav, kan dette ha en hel del å si for tilbudet ditt. Du kan heller ikke ha hverken betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker på det tidpunktet du søker. Skal du søke sammen med en medlåntaker er det viktig at han/ hun ikke har heftelser som kan ødelegge søknadsprosessen.
Annen type gjeld
Annen type gjeld du måtte ha som f.eks. kredittkortgjeld eller tidligere forbrukslån blir også regnet med i søknaden din. I tillegg blir du spurt om du har boliglån og billån og hvor høye de er. Har du kredittkortgjeld må du oppgi hvor høy kredittgrense du har, og hvor mye av kreditten du har benyttet deg av. Banken er opptatt av å få en oversikt over den totale gjelden du har, slik at de kan lage en avtale som passer for deg.
Søknad om forbrukslån
Når du søker om forbrukslån blir søknaden sendt digitalt. Søknaden krever en hel del viktige opplysninger om deg som søker. Det er viktig at du fyller ut opplysningene så riktig som mulig. Alle opplysningene dine blir fylt inn i et ferdig skjema, så du behøver ikke å huske på alt som skal føres inn. Etter du har sendt søknaden din, vil du få svar innen kort tid. Er det noe som er uklart kan du regne med at en saksbehandler tar kontakt med deg. Når du har fått godkjent søknaden din, kan du glede deg over at pengene kommer på konto i løpet av noen dager, og du kan raskt sette i gang prosjektene dine.
Husk at skulle du få nei av én bank, betyr ikke det at du automatisk vil få nei i en annen bank. Ofte er det også slik at du kan velge å ta kontakt direkte med en saksbehandler i den aktuelle banken du har søkt i, så kan dere gå gjennom søknaden sammen. Kanskje er det noen opplysninger som du har glemt, eller en feil som har sneket seg inn.